Propozycja na obiad, kolację, ciepłą przekąskę, zagryzkę na seans filmowy lub sportowy. Najlepsza gdy zachce się czegoś pikantnego i po prostu pysznego. Stopień ostrości bardzo łatwo można sobie dostosować do wytrzymałości podniebienia dodając mniej lub więcej pieprzu kajeńskiego.
Przepis dodaję do akcji „Pomidorowe inspiracje”, „Piekielna kuchnia” i „Akcja zapiekamy”.
Meksykańska zapiekanka z czerwoną fasolą:
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu kuminu rzymskiego,
- 1/4 – 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
- 1 puszka czerwonej fasoli – opłukanej,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 szklanka startego żółtego sera,
- 1 paczka nachos.
Paprykę pokroić w sporą kostkę, cebulę w piórka, czosnek zgnieść. Na rozgrzanej oliwie usmażyć cebulę, potem dodać czosnek i paprykę. Gdy zmiękną wsypać przyprawy i smażyć minutę. Dodać fasolę i pomidory, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje, a fasola będzie miękka.
Tak przygotowany sos przelać do czarek do zapiekania lub jednego kamionkowego naczynia, posypać serem i zapiekać ok. 5-10 minut. Podawać na gorąco z nachosami i zimnym piwem!