Dla znudzonych kanapkami z wędliną lub żółtym serem 😉
Pasta warzywna do chleba:
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 10 suszonych pomidorów,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 pęczka bazylii,
- oliwa extra vergine – dużo, ok. 1/2 szklanki,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę wypestkować i pokroić w ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym wymieszać cebulę, paprykę, nieobrane ząbki czosnku i olej. Warzywa wstawić pod grill nagrzany do 190 stopni – piec ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie, a skórka papryki zacznie czernieć. Upieczoną paprykę i czosnek obrać ze skóry i łupin, wrzucić wraz z cebulą do rozdrabniacza. Dodać suszone pomidory, umyte liście natki i bazylii oraz oliwę – zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na dobrym pieczywie.
Musze sprobowac