Pasta warzywna do chleba – najlepsza!

Dla znudzonych kanapkami z wędliną lub żółtym serem 😉

Pasta warzywna do chleba:

  • 1 duża cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • oliwa extra vergine – dużo, ok. 1/2 szklanki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę wypestkować i pokroić w ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym wymieszać cebulę, paprykę, nieobrane ząbki czosnku i olej. Warzywa wstawić pod grill nagrzany do 190 stopni – piec ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie, a skórka papryki zacznie czernieć. Upieczoną paprykę i czosnek obrać ze skóry i łupin, wrzucić wraz z cebulą do rozdrabniacza. Dodać suszone pomidory, umyte liście natki i bazylii oraz oliwę – zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na dobrym pieczywie.

Jedna myśl w temacie “Pasta warzywna do chleba – najlepsza!

Dodaj komentarz