Przepis skomplikowany, ale ciasto pyszne. Źródło – „Moje gotowanie” luty 2018. Ja użyłam pomarańczy moro.
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe (z moimi zmianami):
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 4 jajka,
- 170 g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g kakao,
- szczypta soli.
Poncz:
- 2/3 szklanki soku z pomarańczy,
- 2 łyżki cukru pudru.
Krem:
- 100 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- skórka z 1 pomarańczy.
Kandyzowana skórka:
- sok i skórka z 2 pomarańczy,
- 100 g cukru pudru.
Polewa:
- 50 ml śmietany kremówki,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki marmolady z pomarańczy.
Najpierw ciasto – miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem trzcinowym na gładki i puszysty krem. Stopniowo dodawać jajka i ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i kakao. Gdy mieszanina jest zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka. Ciasto przelać do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej pergaminem, wygładzić i piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut – do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce, przeciąć w połowie na dwa blaty. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć nim blaty.
Krem – miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki i puszysty krem, pod koniec miksowania dodać skórkę z pomarańczy startą na drobnych oczkach.
Kandyzowanie – skórę z dwóch pomarańczy ściąć w taki sposób, by nie było na niej nawet odrobiny białej warstwy (albedo). Pomarańczową część pokroić w zapałki i sparzyć wrzątkiem. Sok z obu pomarańczy wymieszać z cukrem i podgrzać. Dodać skórkę i kandyzować przez pół godziny, aż niemal cały płyn odparuje i zamieni się w syrop (pyszny jako dodatek do herbaty). Skórkę odcedzić i wysuszyć.
Nasączony blat ułożyć na talerzu lub paterze i posmarować całym kremem – wygładzić i przykryć drugim blatem.
Polewa – śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i marmoladę – wymieszać, aż wszystko się rozpuści (w razie potrzeby jeszcze dodatkowo podgrzać). Gotową polewą udekorować ciasto, wierzch ozdobić kandyzowaną skórką. Przed podaniem ciasto schłodzić.
Jeżeli smakuje jak wygląda to zabieram się do odtworzenia