Jako przekąska, ciepła kolacja, a nawet lekki obiad. Super pomysł na wykorzystanie cukinii w momencie gdy leczo już nam się znudzi, a na grządce dojrzewają kolejne warzywa 😉
Ślimaczki z farszem z cukinii:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 duża cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 3/4 słoika suszonych pomidorów,
- 100 g sera havarti,
- sól,
- pieprz,
- olej rzepakowy,
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania,
- 1 łyżka czarnuszki do posypania.
Cukinię obrać, wypestkować i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Nadmiar soku odcisnąć. Czosnek obrać i drobniutko posiekać, pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w kosteczkę.
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć czosnek, dodać cukinię i pomidory – przykryć i dusić 10 minut. Całość doprawić solą i pieprzem i odparować nadmiar soków – całkowicie ostudzić.
Ciasto francuskie rozłożyć płasko na stolnicy, posypać startym serem, a na nim równomiernie rozłożyć farsz – zwinąć roladę. Gotową roladę pokroić w 2-3 cm porcje i ułożyć je płasko na przykrytej pergaminem blaszce.
W miseczce wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować nimi ślimaczki. Wierzch posypać czarnuszką. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smakowite 🙂