Ślimaczki z farszem z cukinii

Jako przekąska, ciepła kolacja, a nawet lekki obiad. Super pomysł na wykorzystanie cukinii w momencie gdy leczo już nam się znudzi, a na grządce dojrzewają kolejne warzywa 😉

Ślimaczki z farszem z cukinii:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 duża cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3/4 słoika suszonych pomidorów,
  • 100 g sera havarti,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania,
  • 1 łyżka czarnuszki do posypania.

Cukinię obrać, wypestkować i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Nadmiar soku odcisnąć. Czosnek obrać i drobniutko posiekać, pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w kosteczkę.

Na 2 łyżkach oleju podsmażyć czosnek, dodać cukinię i pomidory – przykryć i dusić 10 minut. Całość doprawić solą i pieprzem i odparować nadmiar soków – całkowicie ostudzić.

Ciasto francuskie rozłożyć płasko na stolnicy, posypać startym serem, a na nim równomiernie rozłożyć farsz – zwinąć roladę. Gotową roladę pokroić w 2-3 cm porcje i ułożyć je płasko na przykrytej pergaminem blaszce.

W miseczce wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować nimi ślimaczki. Wierzch posypać czarnuszką. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Jedna myśl w temacie “Ślimaczki z farszem z cukinii

Dodaj komentarz