Naleśniki z szynką i szparagami pod beszamelem

Mój ulubiony sezon na szparagi! Korzystajmy póki są!

Naleśniki z szynką i szparagami pod beszamelem:

  • 6 sporych naleśników,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • kilkanaście plastrów szynki wędzonej,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki śmietany 30%,
  • 2/3 szklanki startego sera grana padano,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Na maśle klarowanym usmażyć pokrojoną w paseczki szynkę. Szparagi wypłukać, odłamać zdrewniałe końce, pokroić w cienkie talarki, zostawiając w całości tylko główki. Szparagi dodać do szynki, przykryć i dusić 6-7 minut, by ugotowały się al dente. Główki odłożyć na bok.

Tak przygotowany farsz rozdzielić na 6 naleśników, każdy z nich złożyć w kopertę. Koperty ułożyć w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu (naczynie warto wcześniej posmarować masłem). Naleśniki zapiekać kilka minut pod grillem.

W rondlu rozpuścić masło, dosypać mąki i ją usmażyć. Dolać mleko i śmietanę – gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Sos doprawić serem, solą, pieprzem i gałką  – wymieszać z główkami szparagów.

Gorące naleśniki polać beszamelem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

Jedna myśl w temacie “Naleśniki z szynką i szparagami pod beszamelem

Dodaj komentarz