Mój ulubiony sezon na szparagi! Korzystajmy póki są!
Naleśniki z szynką i szparagami pod beszamelem:
- 6 sporych naleśników,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- kilkanaście plastrów szynki wędzonej,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki śmietany 30%,
- 2/3 szklanki startego sera grana padano,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz.
Na maśle klarowanym usmażyć pokrojoną w paseczki szynkę. Szparagi wypłukać, odłamać zdrewniałe końce, pokroić w cienkie talarki, zostawiając w całości tylko główki. Szparagi dodać do szynki, przykryć i dusić 6-7 minut, by ugotowały się al dente. Główki odłożyć na bok.
Tak przygotowany farsz rozdzielić na 6 naleśników, każdy z nich złożyć w kopertę. Koperty ułożyć w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu (naczynie warto wcześniej posmarować masłem). Naleśniki zapiekać kilka minut pod grillem.
W rondlu rozpuścić masło, dosypać mąki i ją usmażyć. Dolać mleko i śmietanę – gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Sos doprawić serem, solą, pieprzem i gałką – wymieszać z główkami szparagów.
Gorące naleśniki polać beszamelem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
przepyszne połączenie! 😀 aż ślinka cieknie!