Drożdżowe bułeczki z czekoladą i wiśniami

Drożdżowe zawsze w cenie 🙂 A drożdżowe w formie malutkich bułeczek na dwa kęsy to już prawdziwy rarytas. To jednocześnie pułapka dla łakomych, bo: takie malutkie, takie niewinne, takie „hop i zjedzone” 😉

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i wiśniami (16 sztuk):

  • 300 g mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 torebeczka suszonych drożdży,
  • 4 jajka,
  • 45 ml ciepłego mleka,
  • 120 g masła,
  • 16 kostek czekolady (u mnie kawowo-biała),
  • 16 łyżeczek wiśni w syropie.

Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać 3 jajka rozmieszane z mlekiem – zagnieść ciasto. Dodawać po małym kawałeczku masła i dalej zagniatać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące, podsypywać mąką. Gdy będzie już miękkie, pulchne i elastyczne, trzeba je przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 16 równych części. Z każdej części uformować placuszek, na jego środku położyć kostkę czekolady i łyżeczkę wiśni w syropie. Zakleić szczelnie i uformować kulkę. W ten sposób przygotować 16 bułeczek.

Bułeczki ułożyć łączeniem do dołu na blaszce przykrytej pergaminem, zachowując spore odstępy. Bułeczki przykryć i odstawić na pół godziny.

Ostatnie jajko roztrzepać z łyżką mleka. Jajkiem posmarować wierzch bułeczek. Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Rumiane bułeczki wystudzić i podawać ze świeżo zaparzoną kawą 🙂

Reklamy

2 thoughts on “Drożdżowe bułeczki z czekoladą i wiśniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s