Czosnkowy kurczak z „krwawymi” pomarańczami, szpinakiem i fetą

PomarańczowaZapraszam na kolejną sałatkę inspirowaną pomysłami Jamie’go Olivera. Tym razem w roli głównej – czosnkowy kurczak, a towarzyszą mu „krwawe” pomarańcze (moje ulubione), chrupki szpinak i słony ser typu feta. Kolorowo i ekstra smacznie!

Czosnkowy kurczak z krwawymi pomarańczami, szpinakiem i fetą:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 grube kromki czerstwego pieczywa np. razowego,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 1 szczypta pieprzu cayenne,
  • 2 czerwone „krwawe” pomarańcze,
  • 100 g szpinaku baby,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 40 g sera typu feta,
  • sól,
  • pieprz.

W moździerzu zmiażdżyć listki rozmarynu, obrany czosnek, sporo soli, 1 łyżkę oliwy, ocet winny i szczyptę pieprzu cayenne – wszystko utrzeć na pastę. W powstałej paście wytarzać umyte i osuszone piersi kurczaka (można je wcześniej przeciąć wzdłuż na pół, by później równo się usmażył). Mięso odstawić na kwadrans.

Chleb pokroić w grubą kostkę.

Na dużym półmisku ułożyć warstwę umytego i suchego szpinaku oraz plastrów obranych pomarańczy.

Na dwóch patelniach rozgrzać troszkę oliwy. Na jednej usmażyć kurczaka, z obu stron na złoto (w sumie 7-8 minut), a na drugiej chlebowe grzanki.

Na szpinaku ułożyć pokrojonego w kostkę kurczaka, całość posypać grzankami i pokrojoną w kostkę fetą. Danie skropić octem balsamicznym i podawać z cząstkami cytryny.

2 myśli w temacie “Czosnkowy kurczak z „krwawymi” pomarańczami, szpinakiem i fetą

  1. Pingback: Top 5 – maj 2016 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz