Serowe kopytka z boczkiem

Kluseczki2Jesteśmy kluchożercami!!! Kopytka, gnocchi, kartacze, pyzy, knedle – czy jest coś lepszego? Nie! Dlatego dziś zapraszam na lekkie jak piórko kopytka serowe podawane z boczkowymi skwarkami.

Serowe kopytka z boczkiem:

  • 750 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g dobrego żółtego sera,
  • mąka pszenna – tyle, ile „weźmie” ciasto,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • ok. 100-120 g wędzonego boczku,
  • 1 garść natki pietruszki lub lubczyku,
  • 1 łyżka oleju lub smalcu.

Boczek pokroić w kostkę i na oleju lub smalcu wysmażyć z niego skwarki.

W misce wymieszać przepuszczone przez praskę ziemniaki, starty na tarce o drobnych oczkach ser, jajka. Dodać sól i pieprz, mąkę ziemniaczaną i pszenną – tyle, by ciasto pozostało lekkie i delikatne, ale dało się z niego formować kluski.

Na stolnicy często posypywanej mąką, z ciasta formować wałeczki i kroić je w kształt kopytek. Kopytka gotować partiami w osolonym wrzątku, minutkę po wypłynięciu wyławiać na durszlak.

Kluseczki1

Gorące kopytka wymieszać ze skwarkami i posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu.

Dodaj komentarz