Jak dotąd najlepszą kaczkę jaką jadłam przygotowała na święta moja Teściowa. Była to kaczucha pieczona w całości w miodzie pitnym z migdałami – boskie! Ale teraz miodową kaczkę na piedestale zastąpi jej skromniejsza siostra, czyli pomarańczowe kacze piersi z kuskusem i owocową sałatką. Przepis znalazłam tutaj – klik – troszkę pozmieniałam i jest. Obłędnie pyszne!
Pomarańczowa pierś kacza:
Kaczka:
- 3 piersi kaczki ze skórką,
- 4 gwiazdki anyżu,
- ok. 1 szklanki soku pomarańczowego – 100% z kartonu lub świeżo wyciskanego,
- 1/2 czerwonej papryczki chili,
- 1 łyżka cukru,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki startego imbiru.
Sos:
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego,
- 1 łyżka startego imbiru,
- sól,
- pieprz,
- 1 szczypta ostrej papryki w proszku.
Kuskus:
- 1 szklanka kuskusu,
- 1 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 1 łyżka oliwy,
- sól,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- kilka listków mięty.
Sałatka:
- 1 jabłko,
- kilkanaście czerwonych winogron,
- kilka listków sałaty,
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 2 łyżki oliwy extra vergine,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Piersi wytarzać w soli i pieprzu i ułożyć je w niewielkim naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Do naczynia wlać sok pomarańczowy – ma on zakrywać całe mięso, a nad sok ma wystawać tylko skórka. Do soku dodać anyż, posiekane chili, imbir i cukier. Mięso piec w 200 stopniach 45 minut pod przykryciem, a potem w 180 stopniach 45 minut bez przykrycia. Jeśli sok zacznie wyparowywać trzeba go uzupełniać. Piersi warto od czasu do czasu polać towarzyszącym im sokiem.
W międzyczasie przygotować sos. W rondelku wymieszać wszystkie jego składniki, wstawić na gaz i redukować często mieszając. Ma się stać gęsty jak syrop. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił!
Sok przeznaczony do kuskusu należy wlać do garnuszka, wymieszać z octem, oliwą, solą i płatkami chili – płyn zagotować. Gorącym sokiem zalać kaszkę, przemieszać i przykryć, by wchłonęła cały sok. Kuskus spulchnić widelcem i przemieszać z posiekaną miętą, ew. doprawić.
W misce wymieszać porwaną sałatę, pokrojone w półplasterki jabłko, wypestkowane winogrona. W miseczce wymieszać winegret – syrop klonowy, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Sałatkę wymieszać z winegretem i posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Kacze piersi mają być mięciutkie, a skórka ciemna i chrupiąca. Mięso podawać polane sosem. Do tego kuskus i sałatka. Uczta gotowa!
Pingback: Top 5 – marzec 2016 | Kultura Kulinarna