Mięciutkie gofry z bitą śmietaną i musem z mango

Gofry z mangoWolę gdy gofry są chrupiące, ale ich zrobienie w domowej gofrownicy o przeciętnej mocy jest bardzo trudne. Eksperymentuję z różnymi rodzajami ciasta, stosuję polecane przez blogosferę triki i bywa różnie. Akurat tym razem gofry wyszły miękkie i uginające się pod ciężarem dodatków. Wstępnie myślałam, że nie nadają się na bloga. Jednakże zmieniłam zdanie, gdy nadgryzłam pierwszego, jeszcze ciepłego gofra. Smak ciasta, jego puchatość i idealne zgranie z dodatkami, bezsprzecznie rekompensują braki w konsystencji wypieku. Dlatego dzisiejszy przepis dedykuję miłośnikom pancakeów w kształcie gofrów🙂

Gofry z bitą śmietaną i musem z mango:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej,
  • 1 szczypta soli,
  • 400 ml śmietany 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 świeże lub mrożone mango – bez skórki i pestki.

Białka ubić na sztywno z solą. W drugiej misce żółtka ubić z cukrem i wanilią „na biało”. Powoli wlewać mleko i wodę, a na końcu olej. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie szpatułką (już nie mikserem) do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Tak przygotowane ciasto smażyć porcjami w rozgrzanej gofrownicy. Jeśli ciasto będzie przywierać, teflonowe płytki trzeba co porcję smarować olejem. Usmażone gofry studzić na kratce.

Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodając cukier puder. Miąższ mango zmiksować na gładko. Podawać na ciepłych gofrach.

2 thoughts on “Mięciutkie gofry z bitą śmietaną i musem z mango

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s