Mieszanka przypraw do idealnej shoarmy

shoarmaBardzo rzadko jadam poza domem, co ma swoje plusy i minusy. Kiepskim fast foodom mówię stanowcze „NIE”, ale dobrym burgerem lub pizzą nie pogardzę. Dziś natomiast zapraszam na danie inspirowane popularną shoarmą z restauracji na „S”, idealne gdy przyjdzie nam ochota na domowy fast food w stylu „egipskim”.

Mieszanka przypraw do idealnej shoarmy:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • po 1/4 łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, kuminu rzymskiego, granulowanego czosnku, imbiru w proszku, pieprzu cayenne,
  • sól i pieprz do smaku.

Podane proporcje przypraw wystarczą na 500 g piersi kurczaka lub szynki wieprzowej. Jak przygotować danie? Pokrojone w paseczki mięso – drobiowe lub wieprzowe – wymieszać z przyprawami i usmażyć na oleju na złoto. Podawać z frytkami, surówką coleslaw, ketchupem.

Jedna myśl w temacie “Mieszanka przypraw do idealnej shoarmy

  1. Pingback: Top 5 – grudzień 2015 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz