Bardzo rzadko jadam poza domem, co ma swoje plusy i minusy. Kiepskim fast foodom mówię stanowcze „NIE”, ale dobrym burgerem lub pizzą nie pogardzę. Dziś natomiast zapraszam na danie inspirowane popularną shoarmą z restauracji na „S”, idealne gdy przyjdzie nam ochota na domowy fast food w stylu „egipskim”.
Mieszanka przypraw do idealnej shoarmy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka curry,
- po 1/4 łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, kuminu rzymskiego, granulowanego czosnku, imbiru w proszku, pieprzu cayenne,
- sól i pieprz do smaku.
Podane proporcje przypraw wystarczą na 500 g piersi kurczaka lub szynki wieprzowej. Jak przygotować danie? Pokrojone w paseczki mięso – drobiowe lub wieprzowe – wymieszać z przyprawami i usmażyć na oleju na złoto. Podawać z frytkami, surówką coleslaw, ketchupem.
Pingback: Top 5 – grudzień 2015 | Kultura Kulinarna