Pełnoziarniste spaghetti w zdrowym i zielonym sosie

SzpinakoweChociaż gotowanie, nawet wielogodzinne, niezwykle mnie odpręża, to czasem trafiają się dni, kiedy najchętniej omijałabym kuchnię szerokim łukiem. Tak było ostatnio, po epidemii jelitówki, która przeszła przez dom jak tornado, nikogo nie oszczędzając… Po trwającej kilka dni rekonwalescencji, w zasadzie, trzeba było na nowo nauczyć się jeść. Pomalutku zaczęłam wprowadzać kolejne produkty, smaki. Wszystko ostrożnie, by nie nadwyrężać obolałych żołądków. Apetyt na szczęście powrócił, a wraz z nim ochota na kulinarne eksperymenty.

Coraz częściej staram się też przemycać do kuchni zdrowe i wartościowe produkty. Nie stałam się jeszcze maniaczką zdrowej żywności, super food i ekobazarków. Ale zdecydowanie częściej zamieniam makaron zwykły na pełnoziarnisty, zaprzyjaźniam się z pigwą i kaszą jaglaną, no i uważnie czytam etykiety. Jest progres 😉 A dziś zapraszam na szybki, zielony makaron w wersji wegetariańskiej, do zrobienia w jakieś 20 minut.

Pełnoziarniste spaghetti w zdrowym i zielonym sosie:

  • 350 g pełnoziarnistego spaghetti,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki sera ricotta,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Szpinak rozmrozić. W misce rozmieszać jajka z serem, skórką cytrynową, solą, pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pod koniec gotowania do makaronu wsypać groszek, żeby się zblanszował. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać szpinak – doprawić go solą i pieprzem – dusić 2-3 minuty. Do gorącego szpinaku przerzucić makaron z groszkiem i odrobiną wody z gotowania. Od razu dodać masę jajeczną i szybko wymieszać. Podawać tuż po przygotowaniu. P.S. Makaronu zostało nam sporo na drugi dzień. Przed odgrzaniem podsmażyłam troszkę pokrojonego w paseczki salami i dopiero dodałam makaron. Ta wersja również była super!

4 myśli w temacie “Pełnoziarniste spaghetti w zdrowym i zielonym sosie

Dodaj komentarz