To było wyzwanie! Jak na pierwszy raz, chyba nieźle mi poszło z tym ciastowym plisowaniem 🙂 No ale grunt, że chinkali wyszły bardzo smaczne. Zapraszam.
Pierożki chinkali:
- 500 g mąki,
- 2 szklanki letniej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 250 g mielonej wołowiny,
- 250 g mielonej wieprzowiny,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 pęczek kolendry,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry,
- sól,
- pieprz,
- 50 g masła.
Z mąki, soli i ok. 1,5 szklanki wody zagnieść ciasto – miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na pół godziny.
Cebule i czosnek drobniutko posiekać i zeszklić na maśle klarowanym. W misce wymieszać oba rodzaje mięsa, cebulę z czosnkiem, drobno posiekaną kolendrę i natkę (odłożyć garstkę), sól, pieprz, ziarna kolendry, 1/2 szklanki wody.
Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować z nich kulki, a następnie każdą wałkować, na środku kłaść łyżkę mięsnego farszu i zawijać chinkali. Ja korzystałam z tego filmiku KLIK. Gotowe chinkali gotować ok. 17 minut w osolonym wrzątku.
Masło stopić z dodatkiem pozostałej natki. Pietruszkowym masłem polewać gorące chinkali i zajadać 😉