Pierożki chinkali

ChinkaliTo było wyzwanie! Jak na pierwszy raz, chyba nieźle mi poszło z tym ciastowym plisowaniem 🙂 No ale grunt, że chinkali wyszły bardzo smaczne. Zapraszam.

Pierożki chinkali:

  • 500 g mąki,
  • 2 szklanki letniej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 g mielonej wołowiny,
  • 250 g mielonej wieprzowiny,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry,
  • sól,
  • pieprz,
  • 50 g masła.

Z mąki, soli i ok. 1,5 szklanki wody zagnieść ciasto – miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na pół godziny.

Cebule i czosnek drobniutko posiekać i zeszklić na maśle klarowanym. W misce wymieszać oba rodzaje mięsa, cebulę z czosnkiem, drobno posiekaną kolendrę i natkę (odłożyć garstkę), sól, pieprz, ziarna kolendry, 1/2 szklanki wody.

Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować z nich kulki, a następnie każdą wałkować, na środku kłaść łyżkę mięsnego farszu i zawijać chinkali. Ja korzystałam z tego filmiku KLIK. Gotowe chinkali gotować ok. 17 minut w osolonym wrzątku.

Masło stopić z dodatkiem pozostałej natki. Pietruszkowym masłem polewać gorące chinkali i zajadać 😉

Dodaj komentarz