Prosta i smaczna zupa czosnkowa

CzosnkowaBanalnie prosta zupa-krem z ziemniaków i duuużej ilości czosnku. Istny antybiotyk w płynie. Do tego chrupiące grzanki z dobrą oliwą i jesienna kolacja gotowa! Przepis wzorowany na recepturze z pierwszego numeru Magazynu Jamie.

Zupa czosnkowa z grzankami (z moimi zmianami):

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 główki czosnku,
  • 5 małych ziemniaków,
  • 2 ciabatty,
  • oliwa extra vergine,
  • sól,
  • pieprz,
  • grana padano.

Bulion zagotować, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz drobno posiekane wszystkie ząbki czosnku – gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem.

Ciabatty pokroić w kromki, skropić oliwą i podpiec na patelni, pod koniec posypując starym grana padano. Gorące grzanki podawać wraz z zupą.

Jedna myśl w temacie “Prosta i smaczna zupa czosnkowa

  1. Pingback: Top 5 – listopad 2015 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz