Banalnie prosta zupa-krem z ziemniaków i duuużej ilości czosnku. Istny antybiotyk w płynie. Do tego chrupiące grzanki z dobrą oliwą i jesienna kolacja gotowa! Przepis wzorowany na recepturze z pierwszego numeru Magazynu Jamie.
Zupa czosnkowa z grzankami (z moimi zmianami):
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 główki czosnku,
- 5 małych ziemniaków,
- 2 ciabatty,
- oliwa extra vergine,
- sól,
- pieprz,
- grana padano.
Bulion zagotować, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz drobno posiekane wszystkie ząbki czosnku – gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą i pieprzem.
Ciabatty pokroić w kromki, skropić oliwą i podpiec na patelni, pod koniec posypując starym grana padano. Gorące grzanki podawać wraz z zupą.
Pingback: Top 5 – listopad 2015 | Kultura Kulinarna