Duże, drożdżowe i ze śliwkami :)

Drożdżowe1Dla miłośników słodkich śliwek, przypraw korzennych i puchatego ciasta drożdżowego. Przepis zaczerpnięty z pierwszego numeru Magazynu Jamie.

Drożdżowy chleb ze śliwkami (z moimi zmianami):

  • 150 ml mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 90 g cukru pudru,
  • 450 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 80 g miękkiego masła,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 800 g śliwek bez pestek,
  • po 1 szczypcie mielonych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej.

Mleko podgrzać. 3 łyżki ciepłego mleka wymieszać z drożdżami, szczyptą cukru i mąki – odstawić do wyrośnięcia.

W dużej misce wymieszać mąkę, sól, 1 łyżkę cukru waniliowego, 60 g cukru pudru. Kiedy drożdże wyrosną dodać je do mąki. Dodać także jajka, masło, resztę mleka i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na 45 minut.

Wydrylowane i przecięte na połówki śliwki obtoczyć w 1 łyżce cukru pudru. W miseczce wymieszać pozostały cukier puder z cukrem waniliowym i przyprawami korzennymi.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę i uformować prostokąt. W ciasto powtykać śliwki przecięciem do dołu. Wierzch ciasta posypać cukrem z przyprawami. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Chleb piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli macie badziewny piec jak ja, i wierzch ciasta nie będzie się chciał zarumienić, przed końcem pieczenia trzeba posmarować chleb żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka i dopiec na rumiano.

Drożdżowe2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s