Dziś troszkę restauracyjnie – a co!
Polędwiczka wieprzowa w sosie mandarynkowym z rozmarynem i czosnkiem:
- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki nalewki mandarynkowej lub innego wysoko procentowego alkoholu cytrusowego,
- sok i skórka z 2 mandarynek,
- 3 dodatkowe mandarynki,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 ząbek czosnku,
- listki tymianku do dekoracji,
- grzanki do podania.
Mięso umyć, osuszyć, odciąć białe błonki, wytarzać w soli, pieprzu cytrynowym i soku z cytryny – odstawić na dwie minutki.
W rondlu rozgrzać klarowane masło i na nim obsmażyć mięso z wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekany rozmaryn i czosnek oraz skórkę z mandarynek, dolać mandarynówkę i podpalić. Gdy ogień się wypali dolać wody, przykryć i dusić mięso przez 20 minut.
Miękkie mięso zawinąć w folię, natomiast sos przelać przez sitko, dodać sok z mandarynek i mąkę ziemniaczaną – gotować i mieszać aż zgęstnieje. Doprawić.
Polędwiczkę pokroić w cienkie plastry. Podawać z sosem, filecikami z mandarynek, tymiankiem i grzankami.