Polędwiczka wieprzowa w sosie mandarynkowym z rozmarynem i czosnkiem

mandarynkoweDziś troszkę restauracyjnie – a co!

Polędwiczka wieprzowa w sosie mandarynkowym z rozmarynem i czosnkiem:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki nalewki mandarynkowej lub innego wysoko procentowego alkoholu cytrusowego,
  • sok i skórka z 2 mandarynek,
  • 3 dodatkowe mandarynki,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • listki tymianku do dekoracji,
  • grzanki do podania.

Mięso umyć, osuszyć, odciąć białe błonki, wytarzać w soli, pieprzu cytrynowym i soku z cytryny – odstawić na dwie minutki.

W rondlu rozgrzać klarowane masło i na nim obsmażyć mięso z wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekany rozmaryn i czosnek oraz skórkę z mandarynek, dolać mandarynówkę i podpalić. Gdy ogień się wypali dolać wody, przykryć i dusić mięso przez 20 minut.

Miękkie mięso zawinąć w folię, natomiast sos przelać przez sitko, dodać sok z mandarynek i mąkę ziemniaczaną – gotować i mieszać aż zgęstnieje. Doprawić.

Polędwiczkę pokroić w cienkie plastry. Podawać z sosem, filecikami z mandarynek, tymiankiem i grzankami.

Dodaj komentarz