Ciasteczka czekoladowe z mąki żytniej z wiśniami i pekanami :D

zytnie-ciastka2W przypadku tego przepisu muszę tylko wszystkich ostrzec – na jednym ciastku się nie skończy! Nie ma szans… 🙂 Źródło – Jamie.

Ciasteczka czekoladowe z mąki żytniej z wiśniami i pekanami:

  • 225 g gorzkiej czekolady,
  • 125 g masła,
  • 250 g cukru muscovado,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 150 g mąki żytniej,
  • 25 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 100 g suszonych wiśni,
  • 100 g posiekanych orzechów pekan,
  • 1 szczypta soli.

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej – wystudzić. Cukier zmiksować z jajkami i wanilią – masa ma zgęstnieć i nabrać jasnej barwy. Dodać czekoladę z masłem i dalej miksować. Dodać mąkę, kakao, proszek, mleko, kardamon, cynamon i sól. Gdy składniki się połączą odstawić mikser, dodać wiśnie i pekany – wymieszać ciasto szpatułką. Masę schłodzić przez godzinę w lodówce.

Dwie blachy wyłożyć pergaminem, a piec rozgrzać do 180 stopni. Na blaszkach ułożyć dużą łyżką porcje ciasta, pozostawiając między nimi odstęp. Zwilżonymi dłońmi uformować z porcji ciasta w miarę okrągłe placuszki. Ciastka piec ok. 12 minut.

Ciastka wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Są cudowne na ciepło, na zimno, z mlekiem, same, na drugi i trzeci dzień. Właściwie można je jeść bez końca – na śniadanie, obiad i kolację.

zytnie-ciastka1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s