Mały dodatek = wielka zmiana. Sok pomidorowy jako baza do naleśników? Czemu nie 🙂 A do środka – serek, jogurt, brokuł, cebulka. Brzmi fajnie?
Pomidorowe naleśniki z serowo-brokułowym farszem:
Ciasto:
- 300 ml soku pomidorowego,
- 1/2 szklanki wody,
- mąka pszenna – tyle ile „weźmie” ciasto,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- sól,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy.
Farsz:
- 1 mały brokuł,
- 100 g serka topionego,
- 1 mały jogurt grecki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 7 plastrów dobrego żółtego sera (u mnie cheddar),
- 2 łyżki ketchupu,
- sól,
- pieprz.
W misce wymieszać sok pomidorowy, wodę, jajka – dodać sól, oregano i bazylię, a na koniec olej i mąkę – wymieszać i odstawić na kwadrans. Na suchej i gorącej patelni smażyć kolejno naleśniki (mnie wyszło 7). Usmażone naleśniki przykryć ściereczką.
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować je w osolonej wodzie (mają być miękkie). Wystudzone brokuły nieco rozgnieść i wymieszać je z jogurtem, ketchupem, serkiem topionym, zeszkloną na maśle klarowanym cebulą (pokrojoną wcześniej w drobną kostkę), solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik położyć plaster sera żółtego, a na nim porcje farszu. Naleśniki zwijać jak sajgonki, krokiety lub złożyć w kopertę. By danie nabrało pożądanego smaku, a ser w środku się rozpuścił należy je zapiec – w piekarniku lub na patelni. Gotowe!
Świetnie to wygląda! 🙂 Zapraszam na swój blog. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Pomidorowych naleśników jeszcze nie jadłam, ale wszystko przede mną 😉 Zapraszam do mnie na konkurs urodzinowy i pozdrawiam 🙂
http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/08/pierwsze-urodziny-bloga-i-konkurs.html
Nie tylko pięknie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie! Polecam, wypróbowałam…na rodzince 🙂