Drobiowo-jaglane kotleciki z kalafiorowym puree

Jaglane1Chyba zaprzyjaźniłam się z kaszą jaglaną. Nie dość, że jest zadziwiająco smaczna i uniwersalna, to jeszcze taka zdrowa. A w kotlecikach z poniższego przepisu po prostu „wymiata”. Danie już teraz dodaję do stałego kuchennego repertuaru.

Drobiowo-jaglane kotleciki z kalafiorowym puree:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 400 g piersi z kurczaka lub indyka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 duża garść natki pietruszki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 1/2 kalafiora,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 łyżka masła.

Kaszę kilkukrotnie wypłukać w ciepłej wodzie, następnie zalać czystą wodą i ugotować do miękkości wg wskazówek na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso zmielić, dodać ugotowaną kaszę, jajko, zeszkloną cebulę, posiekaną natkę, czosnek niedźwiedzi, sporo soli i pieprzu – wymieszać. Z masy formować małe kotleciki i panierować w bułce tartej – smażyć z obu stron na oleju na złoto. Kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z puree i ulubioną surówką.

Puree – obranego i pokrojonego w dużą kostkę ziemniaka ugotować z podzielonym na różyczki kalafiorem w osolonej wodzie. Odcedzić, zgnieść na puree dodając masło, sól i pieprz. Gotowe!

Jaglane2

2 myśli w temacie “Drobiowo-jaglane kotleciki z kalafiorowym puree

  1. Pingback: Top 5 – grudzień 2015 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz