Chyba zaprzyjaźniłam się z kaszą jaglaną. Nie dość, że jest zadziwiająco smaczna i uniwersalna, to jeszcze taka zdrowa. A w kotlecikach z poniższego przepisu po prostu „wymiata”. Danie już teraz dodaję do stałego kuchennego repertuaru.
Drobiowo-jaglane kotleciki z kalafiorowym puree:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 400 g piersi z kurczaka lub indyka,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 duża garść natki pietruszki,
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 1/2 kalafiora,
- 1 duży ziemniak,
- 1 łyżka masła.
Kaszę kilkukrotnie wypłukać w ciepłej wodzie, następnie zalać czystą wodą i ugotować do miękkości wg wskazówek na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso zmielić, dodać ugotowaną kaszę, jajko, zeszkloną cebulę, posiekaną natkę, czosnek niedźwiedzi, sporo soli i pieprzu – wymieszać. Z masy formować małe kotleciki i panierować w bułce tartej – smażyć z obu stron na oleju na złoto. Kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z puree i ulubioną surówką.
Puree – obranego i pokrojonego w dużą kostkę ziemniaka ugotować z podzielonym na różyczki kalafiorem w osolonej wodzie. Odcedzić, zgnieść na puree dodając masło, sól i pieprz. Gotowe!
Bardzo przypominają mi babcine kotlety z jajka – super sprawa 🙂
Pingback: Top 5 – grudzień 2015 | Kultura Kulinarna