Fantastyczne śledzie na ostro!

Pikantne śledzieTe śledzie faktycznie wyszły świetnie! Może nie jestem w tym momencie zbyt skromna, ale fakt jest faktem – śledzie na ostro rządzą. Przepis znalazłam tutaj i namawiam wszystkich do jego wypróbowania. W wersji oryginalnej lub z moimi zmianami 🙂

Śledzie na ostro:

  • 8 matiasów,
  • 2 spore cebule,
  • 1 garść rodzynek,
  • 8 suszonych śliwek,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka tabasco,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • sok z 2 cytryn,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godzinki. Osuszyć je i pokroić w kawałki wielkości kęsa.

Cebule pokroić w pióra i usmażyć w oleju, aż będą szkliste. Dodać cukier, liście laurowe, ziele angielskie, chili, tabasco, koncentrat, ocet, sok z cytryn – wymieszać, chwilę smażyć. Dodać rodzynki i posiekane śliwki, znów chwilę smażyć mieszając. Doprawić zalewę solą i pieprzem do smaku – wystudzić.

W słoikach (u mnie 2 duże) ułożyć warstwy śledzi i zalewy. Słoiki zakręcić i kilka razy wstrząsnąć, by smaki się wymieszały. Śledzie schować do lodówki na minimum trzy dni 🙂

Jedna myśl w temacie “Fantastyczne śledzie na ostro!

  1. Pingback: Top 5 – listopad 2015 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz