Saag aloo, czyli najpyszniejsze ziemniaki po indyjsku

Saag alooProste, zdrowe, rozgrzewające danie. Jedno z najpyszniejszych indyjskich jakie jadłam. Zdjęcie zrobione przy sztucznym świetle nie oddaje wszystkich kolorów saag aloo, ale można mi wierzyć na słowo, że prezentowało się bardzo apetycznie. No i ten zapach – kolendra, kumin, czosnek, chili…. mmmmmmm…….

Saag aloo Jamiego Olivera (z moimi niewielkimi zmianami):

  • 1 cebula,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2 czubate łyżki zielonej pasty curry,
  • olej sezamowy,
  • 1 kg ziemniaków (najlepsze są takie, które nie rozpadają się po ugotowaniu),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 świeże chili,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 300 g mrożonego szpinaku,
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • 1 sałata masłowa.

W rozdrabniaczu zmiksować obraną i przesiekaną cebulę, obrane pomidory, pastę curry, łodyżki kolendry. W sporym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego, dodać zawartość rozdrabniacza i podsmażać 5 minut mieszając. Ziemniaki obrać (lub nie) i pokroić w 3 cm kawałki. Dodać je do garnka, posolić i zalać wszystko taką ilością wrzątku, by sięgała do połowy wysokości ziemniaków. Garnek przykryć i dusić całość, aż ziemniaki będą ugotowane al dente (12-15 minut). Zdjąć pokrywkę i odparować cały płyn, następnie smażyć, aż ziemniaki lekko się zezłocą.

W międzyczasie na małej patelni wymieszać 2 łyżki oleju sezamowego, pokrojony w plasterki czosnek, posiekane chili z pestkami i kumin – smażyć, aż czosnek się zarumieni.

Do ziemniaków dodać szpinak, wymieszać i dusić 5 minut, potem odparować wodę i ew. doprawić solą. Porcje saag aloo nałożyć na talerze, szczodrze skropić olejem z przyprawami, udekorować kleksami jogurtu i listkami kolendry. Podawać z liśćmi sałaty, w które należy owijać saag aloo.

One thought on “Saag aloo, czyli najpyszniejsze ziemniaki po indyjsku

  1. Pingback: Top 5 – listopad 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s