Patriotyczny deser na 11 listopada

BudyńOczywiście patriotyzm dzisiejszego deseru jest całkowicie przypadkowy, ale jeśli ktoś wyjątkowo ma ochotę na niepodległościowe nastroje, to niech będzie – mój budyń powstał z typowo polskich produktów i mieni się pięknymi biało-czerwonymi barwami. Dla mnie jest to jednak przede wszystkim deser przełomowy – dzięki niemu po sześciu latach starań udało mi się nakłonić A. do zjedzenia kaszy. Cieszę się, że to akurat jaglanka zburzyła ten mur niechęci, zarówno ze względu na jej smak, dostępność, uniwersalność, no i oczywiście wartości odżywcze. Kto wie – może z czasem uda mi się z gryczaną lub pęczakiem…

Budyń jaglany z sosem śliwkowym (inspiracja z gazetki reklamowej Auchan):

  • 100 g suchej kaszy jaglanej,
  • 250 ml wody,
  • 370 ml mleka,
  • po 1 małej szczypcie cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej,
  • 1 goździk,
  • 2 łyżki miodu,
  • 10 śliwek węgierek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru.

Kaszę kilkukrotnie wypłukać w mocno ciepłej wodzie, aż spływająca woda będzie czysta. Przesypać kaszę do garnka, zalać świeżą wodą i mlekiem, dodać przyprawy i zagotować. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż jaglanka spęcznieje i będzie miękka (ok. 15-20 minut). Wyłowić i wyrzucić goździk. Ciepłą kaszę zmiksować na gładko z miodem – budyń gotowy.

Wydrylowane i pokrojone śliwki należy jedynie zesmażyć na maśle z cukrem, aż powstanie gęsty sos/konfitura. Gorącym sosem udekorować ciepły budyń.

One thought on “Patriotyczny deser na 11 listopada

  1. Pingback: Top 5 – listopad 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s