Torcik czekoladowo-cytrynowy

Torcik cytrynowo-czekoladowySłodko-kwaśny torcik, a właściwie tartę upiekłam na urodziny mojego Męża. Taki deser sobie zamówił i taki miał 😛 Gdybym miała jeszcze kiedyś do niego wrócić (do torcika, nie do Męża, bo z tym nie zamierzam się wcale rozstawać) to na pewno wybrałabym inną foremkę – o niższym brzegu – klasyczną do tart. Ciasto zdecydowanie polecam amatorom kontrastowych smaków – czekolada jest tu bowiem bardzo słodka, a krem cytrynowy bardzo kwaśny – a ich połączenie całkiem smaczne.

Torcik czekoladowo-cytrynowy:

Ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek cukru,
  • szczypta soli.

Nadzienia:

  • 200 ml płynnej śmietany 36%,
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 2 cytryny,
  • 3 jajka,
  • 6 łyżek masła,
  • 1/2 szklanki cukru.

Mąkę wymieszać z kakao, odłożyć łyżkę masła, a resztę dodać do mąki i zagnieść ciasto. Dodać żółtka, łyżkę lodowatej wody, cukier i sól – zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w woreczek i schować do lodówki na 30 minut.

Formę na tartę posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (spód i brzegi). Ciasto nakłuć widelcem i ponownie schłodzić pół godziny. Piec 25 minut w 200 stopniach.

Nadzienie: śmietanę podgrzać i dodać do niej połamane 2 tabliczki czekolady – mieszać aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowany mus wylać na ostudzone ciasto i schłodzić.

Ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka z masłem i cukrem wymieszać w metalowej misce i ustawić ją nad garnkiem z parującą wodą. Krem energicznie ucierać w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje i zrobi się jasny (trochę to niestety trwa). Dodać skórkę i sok z cytryn i dalej ubijać, dopóki krem znowu nie zgęstnieje. Krem przestudzić i wylać go na zastygnięty mus czekoladowy, wierzch wyrównać. Ciasto schłodzić 2-3 godziny.

Przed podaniem wierzch udekorować tartą czekoladą.

2 myśli w temacie “Torcik czekoladowo-cytrynowy

Dodaj komentarz