Tydzień włoski – lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

Lasagne ze szpinakiemNa początek włoskiego tygodnia proponuję lasagne. Inną niż zwykle, bo bez sosu pomidorowego i mielonego mięska. Za to z całą furą szpinaku, delikatnym mascarpone i kurczakiem. A na wierzchu oczywiście beszamel. Ta nowa odsłona lasagne smakowała nie tylko nam. Oj nie. Piesek też był zachwycony – natomiast ja trochę mniej, szczególnie gdy spostrzegłam, że mam psi łepek w talerzu… 🙂

Lasagne ze szpinakiem:

  • 9 płatów makaronu do lasagne,
  • 2 piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego),
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 opakowanie mascarpone,
  • 8 pieczarek,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • tarty żółty ser lub parmezan,
  • sól,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pieprz.

Na maśle klarowanym zeszklić posiekaną cebulkę, dodać pokrojonego w kostkę czystego i suchego kurczaka – zezłocić. Dodać zmiażdżony czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki – usmażyć na złoto. Dodać szpinak i odparować nadmiar płynu. Do sosu dodać mascarpone (i ew. trochę mleka jeśli sos wyszedł zbyt gęsty) – wymieszać i doprawić solą, ziołami i pieprzem.

Naczynie na lasagne posmarować masłem, spód polać łychą szpinakowego sosu i ułożyć na nim pierwszą warstwę makaronu, potem znów sos i makaron, znów sos i makaron.

W rondelku stopić masło i wsypać mąkę – zesmażyć. Zanim mąka się zarumieni, wlać mleko, doprawić solą i pieprzem – mieszać, aż beszamel zgęstnieje. Gotowym sosem starannie polać wierzchnią warstwę makaronu, pilnując, by całość była pokryta sosami. Lasagne posypać startym serem żółtym lub parmezanem, naczynie przykryć szczelnie folią i piec ok. 20 minut w 190 stopniach. Gdy widelec wbity w makaron wchodzi gładko do samego dna naczynia, lasagne jest gotowa do podania.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s