Historyczna zupa cebulowa

Kolejna potrawa przygotowana według wskazówek Hanny Szymanderskiej to przypkowska zupa cebulowa – prawdziwe dani z historią. Pokrótce – jest to zupa od pokoleń tradycyjnie podawana w rodzinie Przypkowskich, a zachowanie tej staropolskiej receptury zawdzięczamy jednemu z członków rodu – Tadeuszowi Przypkowskiemu – twórcy Kapituły Orderu Pomiana. Przypkowska zupa cebulowa jest znana właśnie pod tą nazwą wśród smakoszy Paryża i jest serwowana w najlepszych restauracjach Madrytu, a od ubiegłego poniedziałku również w moim domu. Przyznam bez bicia, że jest to jedna z najlepszych zup jakie jadłam w życiu! Polecam przygotowanie jej razem ze słonymi ciasteczkami.

Przypkowska zupa cebulowa:

  • 6 dużych białych cebul,
  • 6 kromek ciemnego razowego chleba,
  • 3 łyżki masła,
  • 6 szklanek bulionu wołowego,
  • gałka muszkatołowa (wg uznania),
  • mielony imbir (wg uznania),
  • 1 goździk,
  • curry (wg uznania),
  • sól,
  • pieprz.

Chleb pokroić w kostkę lub pokruszyć i zrumienić na rozgrzanej patelni – odłożyć. Na patelni stopić masło i zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulę. Cebulę i chleb przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym bulionem wołowym. Gotować na niewielkim ogniu ok. 40-50 minut. Przetrzeć przez sito (lub zmiksować blenderem), dodać przyprawy wg własnego smaku i podgrzać. Podawać z ciasteczkami. Udekorować natką pietruszki.

Ciasteczka do zupy cebulowej:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 125 g masła,
  • 20 g drożdży,
  • szczypta cukru,
  • 1/4 szklanki letniego mleka,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • sól,
  • 1 jajko.

Utrzeć drożdże z cukrem i mlekiem – zostawić w cieple (np. na kaloryferze ;)) na kilka minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i usiekać nożem na grudkowaty piasek. Dodać sól, kminek i rozczyn drożdżowy. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na placek grubości ok 5 mm. Wycinać kształty (u mnie kółeczka) i układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmarować każde ciasteczko rozkłóconym jajkiem – piec na złoto w 200 stopniach.

2 myśli w temacie “Historyczna zupa cebulowa

  1. Pingback: Co przyrządzić na Gwiazdkę…??? | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Tydzień z Pascalem – francuska zupa cebulowa | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz