Wiosna. Od teraz każde wejście na teren targu warzywno-owocowego stanowi zagrożenie dla portfela i wyzwanie dla dźwigających pełne siaty rąk. Tu rabarbar, tam botwinka, za rogiem szparagi, a jeszcze szpinak by się przydał i trochę rzodkiewki… Nie ma co narzekać – kolorowa wiosenna kuchnio witaj!
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką:
- 350 g mąki tortowej orkiszowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 100 g cukru,
- 350 g rabarbaru.
Kruszonka:
- 80 g masła,
- 80 g cukru,
- 160 g mąki pełnoziarnistej.
W jednej misce zmiksować mokre składniki ciasta poza rabarbarem. W drugiej – suche. Połączyć mokre z suchymi. Masę przelać do średniej tortownicy lub kwadratowej blaszki. Całą powierzchnię posypać obranym i pokrojonym w plasterki rabarbarem. Składniki kruszonki dokładnie zagnieść w osobnej miseczce (masa konsystencją ma przypominać mokry piasek). Ciasto rozkruszyć na cały rabarbar. Piec ok 60-70 minut w 190 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić przed podaniem.