Prezentowany dziś przepis to jakby połączenie jajecznicy z pastą jajeczną. Zwał jak zwał. Grunt, że zwykłe jajko dzięki dodatkowi musztardy dijon i roztopionego sera, staje się zdecydowanie ciekawszym wariantem niedzielnego śniadanka. Miła odmiana, prawda? 🙂 Gotowa jajecznica wspaniale smakowała na świeżych bułkach pszennych. Myślę, że na zimno również zda egzamin.
Jajecznica z serem i musztardą:
- 6 jajek,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 2/3 szklanki startego żółtego sera,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 garść natki pietruszki,
- 2 łyżki gazowanej wody mineralnej.
Jajka roztrzepać z wodą mineralną. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dolać jajka i smażyć mieszając. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodać musztardę, drobno posiekaną pietruszkę i ser oraz sól i pieprz do smaku – wymieszać. Smażyć do momentu, aż jajecznica będzie nam odpowiadała konsystencją i stopniem „ścięcia”.