Schab w cydrze na jesienną chandrę

CydrListopad i chandra to dla mnie synonimy. Przedzimie to okropny czas przeziębień i szarugi. W listopadzie zarówno nad ranem, gdy biegnę do pracy, jak i po południu, gdy wracam do domu, jest ciemno i ponuro. Na dobre światło do zdjęć nie mam co liczyć i choćbym nie wiem jak się starała, zawsze ubiorę się zbyt lekko lub zbyt ciężko lub zbyt niewygodnie. Już dawno przestałam się oszukiwać, mając nadzieję na to, że piesia ograniczy spacerowanie do 10 minut. Dla niej przecież najgorsza pogoda, to najlepsza pogoda!

Walcząc wówczas z chandrą, czyli listopadowym stanem naturalnym, muszę stosować wiele tricków. Moimi sprzymierzeńcami są głównie: kawa, książka, „Przyjaciele”, no i oczywiście kuchnia. Choć to jeszcze nie mroźna zima, na stole od kilku tygodni królują gęste zupy, sosy, gulasze i lecza. Częściej też sięgamy po mięso. I właśnie na takie mięsko zapraszam dziś. Jest niezwykle proste, a pachnie i smakuje przepysznie. Gwarantuję jego terapeutyczne działanie i całkiem ładny efekt wizualny. Smacznego!

Schab w cydrze:

  • 4 kotlety ze schabu bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 150 ml cydru,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej szałwii.

Kotlety umyć, osuszyć i lekko rozbić. Oprószyć je delikatnie z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i położyć na nim mięso. Smażyć ok. 6 minut z każdej strony (na złoto). Mięso zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić posiekaną w piórka cebulę i ją zeszklić. Gdy zacznie się rumienić wsypać mąkę i wymieszać. Po minutce wlać bulion i cydr, dodać także szałwię. Gdy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć włożyć do niego usmażone mięso. Całość przykryć i dusić kilka minut. Przed podaniem ew. doprawić i posypać natką pietruszki.

Schab w cydrze można podać np. z warzywami ugotowanymi na parze lub z puree ziemniaczanym, selerowym lub kalafiorowym.

One thought on “Schab w cydrze na jesienną chandrę

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s