Mój pierwszy chleb na zakwasie żytnim. Zakwas otrzymałam od mamy mojej koleżanki (za co ponownie bardzo dziękuję). Teraz regularnie go dokarmiam i planuję kolejne wypieki. Już teraz w pokoju obok wyrastają piękne żytnie chleby, właśnie z przepisu dobrodziejki od zakwasu (szczegóły już wkrótce na blogu).
Ale póki co oto chleb z otrębami na zakwasie i drożdżach – mocno przyprawiony, wilgotny, z chrupiącą skórką.
Chleb z otrębami na zakwasie i drożdżach:
- 350 g mąki żytniej,
- 120 g mąki pszennej,
- 350 ml letniej wody,
- 100 g żytniego zakwasu,
- 1 saszetka suszonych drożdży,
- 1 łyżka otrąb,
- 2 łyżeczki mielonych przypraw np. kolendry, anyżu, kuminu (ja dałam mieszankę przypraw do chleba włoskiego),
- 2 łyżeczki soli,
- masło i otręby do przygotowania foremki.
Obie mąki wymieszać z wodą, drożdżami, otrębami i przyprawami oraz z solą. Dodać zakwas i wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto przykryć i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Keksówkę posmarować masłem i wysypać otrębami, przelać do niej ciasto. Wierzch posypać otrębami. Chleb przykryć i odstawić na kolejne 2 godziny. Piec rozgrzać do 230 stopni, na dolnej półce postawić naczynie z wodą, na górnej nasz chleb. Po 10 minutach temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciepły chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce.