Wielkanocny pasztet z indyka z pistacjami

PasztetMama przygotowała na te Święta fantastyczny pasztet. Soczysty, delikatny, z chrupiącymi pistacjami, wspaniały na kromce domowego żytniego chleba na zakwasie.

Wielkanocny pasztet z indyka z pistacjami:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła + do posmarowania formy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 białka jajek,
  • 2 garście obranych pistacji.

Mięso wyrobić z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, natką i masłem. Doprawić solą i pieprzem, oraz wymieszać delikatnie z pianą ubitą z dwóch białek. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować ją masłem i posypać połową lekko młotkowanych pistacji. Do formy przełożyć mięsną masę – wygładzić wierzch i posypać resztą orzechów – przyklepać. Pasztet przykryć folią.

Formę z pasztetem wstawić do większej formy wypełnionej do połowy wodą. Piec ok. 90 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby dolać do większej formy gorącej wody.

Pasztet ostudzić, a później przechowywać w lodówce, żeby łatwiej się kroił w plasterki.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s