Klopsiki po marokańsku Jamiego

Klopsiki2Oryginalny przepis Jamiego z książki „15 minut w kuchni” dotyczył jagnięciny. Ponieważ na co dzień nie mam dostępu do dobrej jagnięciny (ehh ta moja prowincja…), zamieniłam ją na dobrej jakości mięso wołowo-wieprzowe. Dodatki w postaci szafranu, harissy, garam masala, nadały zwykłym klopsikom niesamowitego smaku, a sałatka, świeża kolendra i jogurt odświeżyły kompozycję sprawiając, że wrapy po kilku pierwszych kęsach podbiły nasze serca.

Klopsiki po marokańsku:

  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 1 czubata łyżeczka garam masala,
  • oliwa,
  • 1 szczypta szafranu,
  • 1 mała czerwona papryczka chili,
  • 2 dymki,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 300 g passaty,
  • 1 świeży ogórek,
  • kilka listków sałaty,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 dojrzały pomidor lub kilka koktajlowych,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka harissy,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 pełnoziarniste tortille,
  • 1 pomarańcza,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso posolić, popieprzyć, wymieszać z garam masala. Masę mięsną podzielić na 4 części, z każdej uformować 4 kulki po kolei dokładając je na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Klopsiki usmażyć na ciemnozłoty kolor często obracając.

Szafran zalać kilkoma łyżkami wrzątku. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dorzucić drobno posiekane chili bez pestek, posiekaną dymkę, łodyżki kolendry, czosnek. Po minutce smażenia wlać szafranowy napar, dosypać odcedzoną ciecierzycę, całość zalać passatą – przykryć i zagotować. Dusić kilka minut pod przykryciem.

W miseczce wymieszać jogurt z harissą. Do drugiej włożyć ćwiartki pomarańczy. Do trzeciej listki kolendry.

Ogórka, rzodkiewki i pomidora pokroić i wymieszać z porwaną sałatą. Łyżkę oliwy wymieszać z sokiem z cytryny – doprawić solą, pieprzem, ew. cukrem. Przed podaniem warzywa wymieszać z dressingiem.

Szafranowy sos wymieszać z przypieczonymi klopsikami – ew. doprawić do smaku. Tortille podgrzać na suchej patelni.

Podsumowując: na stół podać klopsiki w sosie, gorące tortille, sałatkę, pikantny jogurt, pomarańczę, świeżą kolendrę. Teraz każdy może sam skomponować swoje marokańskie wrapy.

Klopsiki

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s