Kremowa, wyrazista, dobrze przyprawiona i zdrowa. Taka powinna być moim zdaniem idealna zupa-krem. Mimo, że nigdy nie byłam wielką fanką gęstych zup, teraz zaczynam się do nich przekonywać, o czym świadczy choćby ich nagła nadwyżka na moim blogu. Cóż – mam nadzieję, że kolejne wariacje na ten temat Was nie znudzą, ponieważ w zapasie mam jeszcze kilka przepisów, które zamierzam wypróbować. A dziś pomidorowo-cukiniowa. Zapraszam 🙂 Oryginalny przepis pochodzi z magazynu „Polska gotuje” nr 2.
Zupa-krem pomidorowo-cukiniowy:
- 4 duże pomidory,
- 2 cukinie,
- 500 ml bulionu,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- po pół łyżeczki majeranku, bazylii, tymianku i ostrej papryki,
- sól,
- pieprz,
- olej rzepakowy.
Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory i cukinie obrać ze skórki i pokroić pozbywając się nasion. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać cukinię i bulion. Przykryć i gotować ok. 15 minut. Dodać pomidory i gotować bez przykrycia na dużym ogniu by sok trochę wyparował. Wyłączyć ogień i całość zmiksować. Dodać przyprawy oraz koncentrat – dosolić i dopieprzyć. Podawać z grzankami i listkami bazylii.