Bardzo słodka tarta

Bardzo słodka, ale to nie znaczy, że mdła, ponieważ w tej tarcie słodycz pochodzi z trzech różnych źródeł. Mamy więc słodkie kruche ciasto na spodzie, słodko-kwaśne, rozpływające się w ustach śliwki oraz słodką delikatną bezową pierzynkę.  Dobra rada: ciasto najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe i gdy się je wszystkie warstwy naraz.

Tarta śliwkowa:

  • kruchy spód wg tego przepisu,
  • ok. 1 kg śliwek,
  • 4 białka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Na podpieczony wg przepisu kruchy spód nałożyć warstwę z połówek wydrylowanych śliwek (skórką do dołu). Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą i błyszczącą pianę. Nałożyć na śliwki warstwę bezy i zapiec w 180 stopniach jakieś 20 minut, aż białka zbrązowieją.

Podawać lekko ciepłe lub w temp. pokojowej.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s