Proste ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane2We wrześniu po prostu nie ma bata – śliwki muszą być. W knedlach, w ciastach, w powidłach, wszędzie! Mało kto oprze się np. ciepłemu plackowi z kuszącymi śliwkami i cukrem pudrem. Pal licho diety i zaciskanie pasa przed zimą – na taki deser warto przymknąć oko.

Ucierane ciasto ze śliwkami:

  • 800 g węgierek,
  • 1 szklanka kremówki,
  • 1 szklanka cukru,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • masło i mąka do przygotowania foremki,
  • cukier puder do podania.

Śliwki umyć i wydrylować. Śmietanę zmiksować z cukrem i skórką startą z cytryny. Po 2 minutach dodać jajka i dalej miksować. Następnie dosypać mąkę i proszek i utrzeć całość na gładkie ciasto. Prostokątną blaszkę wyłożyć pergaminem lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Do formy przelać ciasto i wygładzić. Śliwki równomiernie rozłożyć na całej powierzchni.

Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Lekko przestygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto ucierane

Jedna myśl w temacie “Proste ciasto ucierane ze śliwkami

Dodaj komentarz