We wrześniu po prostu nie ma bata – śliwki muszą być. W knedlach, w ciastach, w powidłach, wszędzie! Mało kto oprze się np. ciepłemu plackowi z kuszącymi śliwkami i cukrem pudrem. Pal licho diety i zaciskanie pasa przed zimą – na taki deser warto przymknąć oko.
Ucierane ciasto ze śliwkami:
- 800 g węgierek,
- 1 szklanka kremówki,
- 1 szklanka cukru,
- skórka z 1 cytryny,
- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- masło i mąka do przygotowania foremki,
- cukier puder do podania.
Śliwki umyć i wydrylować. Śmietanę zmiksować z cukrem i skórką startą z cytryny. Po 2 minutach dodać jajka i dalej miksować. Następnie dosypać mąkę i proszek i utrzeć całość na gładkie ciasto. Prostokątną blaszkę wyłożyć pergaminem lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Do formy przelać ciasto i wygładzić. Śliwki równomiernie rozłożyć na całej powierzchni.
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Lekko przestygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.
Mmm, jak u Mamy 🙂