Kurczak curry z soczewicą, chlebkami naan i orzechowym sosem, czyli Kultura Kulinarna po raz 700!

Kurczak tikkaNo i stało się – 700. przepis Kultury Kulinarnej opublikowany! Nawet nie zauważyłam kiedy blogowi stuknęły 4 latka (w czerwcu). Jakoś za szybko to leci… No, ale najważniejsze jest to, że blog wciąż istnieje, nie zwalnia tempa i chyba też nie obniża lotów. W mojej głowie ciągle kłębią się pomysły na nowe dania i eksperymenty, jeszcze nie znudziły mnie książki kucharskie, dobre programy i filmy kulinarne. W dalszym ciągu moimi ulubionymi działami w centrach handlowych są te poświęcone żywności lub kuchennym akcesoriom. Podniecam się inspirującymi odkryciami z kulinarnej blogosfery i gdybym była trochę młodsza powiesiłabym nad łóżkiem plakat z Jamiem Oliverem. O jedzeniu często śnię, jeszcze częściej rozmawiam, planuję jadłospisy z tygodniowym, czasem dwutygodniowym wyprzedzeniem, gapię się na stragany lokalnych spożywczaków. Zatem jest dobrze🙂

By uczcić to wydarzenie zapraszam na kurczaka Jamiego.

Kurczak curry z soczewicą, chlebkami naan i orzechowym sosem Jamiego (z moimi zmianami):

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry,
  • kilka pieczarek,
  • 2 dymki,
  • 1/2 chili,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • oliwa,
  • 1 puszka gotowanej soczewicy,
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2 cytryny,
  • 4 łyżki jogurtu,
  • 1 łyżka orzechów laskowych,
  • 1 czubata łyżka chutney’a z moreli (przepis tutaj),
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 chlebki naan (przepis tutaj),
  • 1/2 opakowania szpinaku baby,
  • 1 ogórek,
  • 1 marchew,
  • 30 g fety,
  • sól,
  • pieprz.

Kurczaka obtoczyć w soli, pieprzu i paście curry, zawinąć w pergamin i rozbić wałkiem na grubość ok. 1,5 cm. Kurczaka i obrane oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki usmażyć na złoto na patelni grillowej lub na odrobinie oliwy (kurczak 4 minuty z każdej strony).

Na innej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać zmiażdżoną gorczycę i kumin oraz posiekane chili bez pestek i dymkę. Po minutce dodać odcedzoną soczewicę, drobno pokrojonego pomidora, sól, pieprz i ocet. Smażyć kilka minut.

W blenderze zmiksować łodygi kolendry, sok z 1 cytryny, jogurt, orzechy (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni), chutney i kurkumę. Powstały sos doprawić solą i pieprzem.

Na półmisku rozsypać umyty i suchy szpinak, udekorować go wstążkami z ogórka i marchewki, nałożyć ciepłą soczewicę, pokrojonego kurczaka i pokrojone chlebki naan oraz pieczarki. Wierzch posypać pokruszoną fetą i listkami kolendry, a także polać sosem. Podawać z cząstkami cytryny.

Kurczak tikka2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s