Już łatwiej się nie da. Grillowa klasyka w 30 minut. Nawet mniej gdy ruszt jest odpowiednio nagrzany. A rybka wychodzi palce lizać. A do tego ziemniaczki…
Przepisy dodaję do akcji „Grill 2012”, „Zielnik Kuchenny2012” i „Ryba na talerzu”.
Koperkowy pstrąg z grilla:
- 3 filety z pstrąga,
- 1 cytryna,
- garść posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- oliwa aromatyzowana cytryną.
Rybę umyć i osuszyć, szczodrze skropić cytryną i odrobiną oliwy, doprawić solą i pieprzem ziołowym, posypać koperkiem i odstawić na kwadrans. Pstrąga ułożyć na posmarowanej oliwą tacce do grillowania i wrzucić na ruszt. Grillować 15 minut, aż mięso się upiecze, ale wciąż będzie miękkie i soczyste. Przed podaniem skropić cytrynką. Do pstrąga nadają się wyśmienicie takie oto ziemniaczki…
Ziemniaczki z grilla:
- ziemniaki – ilość wg potrzeb (najlepiej małe, lub połówki dużych),
- 1/3 kostki masła,
- pikantne przyprawy np. mieszanki do grilla.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Folię aluminiową podzielić na kwadraty, na każdym kwadracie położyć łyżeczkę masła i łyżeczkę przypraw, a na nie ziemniaczka. Zawinąć szczelnie folię i umieścić na ruszcie. Ziemniaki są gotowe gdy od dołu powstanie piękna, pikantna, brązowa skórka. Palce lizać! A do tego np. tzatziki.
Uwielbiam ryby z grilla. Poproszę Cię o zmianę linków na te do zaproszeń do akcji z mojego bloga, w zasadach akcji tak jest, pozdrawiam Ania
Dziękuję i zapraszam do zamieszczania kolejnych przepisów w moich akcjach, które niestety powoli się już kończą.
Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Grill 2012