Rybka z grilla – najprostszy koperkowy pstrąg ever i ziemniaczki

Już łatwiej się nie da. Grillowa klasyka w 30 minut. Nawet mniej gdy ruszt jest odpowiednio nagrzany. A rybka wychodzi palce lizać. A do tego ziemniaczki…

Przepisy dodaję do akcji „Grill 2012”, „Zielnik Kuchenny2012” i „Ryba na talerzu”.

Koperkowy pstrąg z grilla:

  • 3 filety z pstrąga,
  • 1 cytryna,
  • garść posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • oliwa aromatyzowana cytryną.

Rybę umyć i osuszyć, szczodrze skropić cytryną i odrobiną oliwy, doprawić solą i pieprzem ziołowym, posypać koperkiem i odstawić na kwadrans. Pstrąga ułożyć na posmarowanej oliwą tacce do grillowania i wrzucić na ruszt. Grillować 15 minut, aż mięso się upiecze, ale wciąż będzie miękkie i soczyste. Przed podaniem skropić cytrynką. Do pstrąga nadają się wyśmienicie takie oto ziemniaczki…

Ziemniaczki z grilla:

  • ziemniaki – ilość wg potrzeb (najlepiej małe, lub połówki dużych),
  • 1/3 kostki masła,
  • pikantne przyprawy np. mieszanki do grilla.

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Folię aluminiową podzielić na kwadraty, na każdym kwadracie położyć łyżeczkę masła i łyżeczkę przypraw, a na nie ziemniaczka. Zawinąć szczelnie folię i umieścić na ruszcie. Ziemniaki są gotowe gdy od dołu powstanie piękna, pikantna, brązowa skórka. Palce lizać! A do tego np. tzatziki.

3 myśli w temacie “Rybka z grilla – najprostszy koperkowy pstrąg ever i ziemniaczki

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Grill 2012

Dodaj komentarz