Tydzień Kuchni Polskiej – Fasolka szparagowa z miętą

Coś zupełnie innego. Dotąd jadałam fasolkę szparagową raczej na ciepło, z bułką tartą i masłem, albo po prostu jako gotowane na parze warzywo do drugiego dania. A tym razem znalazłam przepis na sałatkę na zimno z wykorzystaniem tej cudownej roślinki i mnóstwa ziół.

Dlatego też dodaję tego posta do akcji zielnikowej, a także Plaisir Pologne.

Fasolka szparagowa z miętą:

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka soku i 1/2 łyżeczki skórki z cytryny,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 pęczek dymki – posiekany,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,

sos:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki sosu porządnie wymieszać i schłodzić.

Zagotować wodę z masłem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Wrzucić umytą i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę – ugotować al dente. Ostudzić, a następnie wymieszać z ziołami i sosem. Schłodzić. Podawać z cząstkami pomidorka.

Jedna myśl w temacie “Tydzień Kuchni Polskiej – Fasolka szparagowa z miętą

Dodaj komentarz