Tydzień Kuchni Polskiej – szpinakowy torcik!

 

Moim zdaniem to bardzo oryginalne danie. Powstaje co prawda z dość pospolitych składników, ale ich ostateczne połączenie daje super efekt.

Szpinakowy torcik:

  • 10-12 naleśników,
  • 1 pęczek szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka skondensowanego,
  • 1 łyżka masła,
  • 10-12 cienkich parówek,
  • 25 dag żółtego sera,

sos:

  • 1,5 szklanki zimnego mleka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Szpinak umyć, osuszyć, posiekać, zesmażyć na maśle. Dodać zgnieciony czosnek, sól, pieprz i zagotować. Gdy szpinak będzie miękki, wlać mleko skondensowane. Jajko ubić i wlać do szpinaku – chwilę podgrzewać, ale pilnować żeby nie zrobiła się jajecznica. Wyłączyć ogień. Dodać połowę startego sera i wymieszać. Popieprzyć.

Formę na mały tort wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Każdy naleśnik smarować szpinakową masą, kłaść parówkę i zwijać. Gotowy rulonik pokroić na 3 równe części. Takie mini-ruloniki ułożyć na sztorc w tortownicy, ściśle obok siebie, wypełniając całą powierzchnię.

Sos beszamelowy – rozpuścić masło, zesmażyć mąkę, dodać zimne mleko ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ew. łyżkę sera (bądź parmezanu). Gorącym sosem polać równomiernie naleśnikowy tort. Posypać resztą sera.

Piec w 190 stopniach do zezłocenia. Kroić jak tort i podawać.

 

 

Reklamy

One thought on “Tydzień Kuchni Polskiej – szpinakowy torcik!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s