Łosoś z aromatyczną salsą grejpfrutową

RelishDziś zapraszam na coś bardzo orzeźwiającego, zdrowego, kolorowego i obłędnie pachnącego. Dla amatorów łososia – pozycja obowiązkowa 🙂

Łosoś z aromatyczną salsą grejpfrutową:

  • 3 kawałki łososia (po ok. 150 g),
  • 1 różowy grejpfrut,
  • 1 bardzo dojrzałe awokado,
  • 1 marynowana papryczka chili lub 1/2 świeżej,
  • 1 spora garść świeżej kolendry,
  • 1 limonka,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

W miseczce wymieszać drobno pokrojony miąższ awokado i grejpfruta (bez pestek, skórek, błonek itp.). Dodać posiekane chili i kolendrę, a także skórkę z limonki, troszkę oliwy – doprawić solą i pieprzem – odstawić.

Umytego i osuszonego łososia doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z połowy limonki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i na niej usmażyć rybę.

Usmażonego łososia podawać z salsą, cząstkami pozostałej limonki i np. kuskusem.

Jedna myśl w temacie “Łosoś z aromatyczną salsą grejpfrutową

Dodaj komentarz