Dziś zapraszam na coś bardzo orzeźwiającego, zdrowego, kolorowego i obłędnie pachnącego. Dla amatorów łososia – pozycja obowiązkowa 🙂
Łosoś z aromatyczną salsą grejpfrutową:
- 3 kawałki łososia (po ok. 150 g),
- 1 różowy grejpfrut,
- 1 bardzo dojrzałe awokado,
- 1 marynowana papryczka chili lub 1/2 świeżej,
- 1 spora garść świeżej kolendry,
- 1 limonka,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
W miseczce wymieszać drobno pokrojony miąższ awokado i grejpfruta (bez pestek, skórek, błonek itp.). Dodać posiekane chili i kolendrę, a także skórkę z limonki, troszkę oliwy – doprawić solą i pieprzem – odstawić.
Umytego i osuszonego łososia doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z połowy limonki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i na niej usmażyć rybę.
Usmażonego łososia podawać z salsą, cząstkami pozostałej limonki i np. kuskusem.
uwielbiam łososia :)!