Szafranowy kurczak

Szafranowy2Mały dodatek – wielka zmiana. W smaku, oczywiście 🙂

Szafranowy kurczak:

  • kilka nitek szafranu,
  • 4 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy lub ryżowy,
  • 1 szklanka startego grana padano lub parmezanu,
  • 4 gałązki świeżego tymianku,
  • cytryna do podania.

Szafran zalać łyżką gorącej wody i odstawić na 5 minut. Dodać jajko, szczyptę soli, sporo pieprzu – porządnie roztrzepać. W drugiej misce wymieszać grana padano i posiekane listki tymianku.

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i oprószyć mąką. Mięso zanurzyć w jajku, potem panierować w tymiankowym serze. Kąski kurczaka smażyć w sporej ilości oleju, na złoto z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku.

Kurczaka podawać z cząstkami cytryny i np. smażonymi ziemniakami lub ryżem.

Szafranowy1

Jedna myśl w temacie “Szafranowy kurczak

Dodaj komentarz