Mały dodatek – wielka zmiana. W smaku, oczywiście 🙂
Szafranowy kurczak:
- kilka nitek szafranu,
- 4 piersi z kurczaka,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- olej rzepakowy lub ryżowy,
- 1 szklanka startego grana padano lub parmezanu,
- 4 gałązki świeżego tymianku,
- cytryna do podania.
Szafran zalać łyżką gorącej wody i odstawić na 5 minut. Dodać jajko, szczyptę soli, sporo pieprzu – porządnie roztrzepać. W drugiej misce wymieszać grana padano i posiekane listki tymianku.
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i oprószyć mąką. Mięso zanurzyć w jajku, potem panierować w tymiankowym serze. Kąski kurczaka smażyć w sporej ilości oleju, na złoto z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku.
Kurczaka podawać z cząstkami cytryny i np. smażonymi ziemniakami lub ryżem.
Smakowita propozycja na obiad 🙂