Imbirowo-alkoholowo

ImbirowyTak się u nas przyjęło, że jesienią i zimą częściej sięgamy po domowe nalewki i grzańce, natomiast wiosna to czas kolorowych drinków, piwa i szampana. Wino to osobna kategoria – na wino jest zawsze odpowiednia pora. Wiosna już powoli przemienia się w lato, więc dziś chciałabym zaprezentować orzeźwiającego i bardzo aromatycznego drinka. Specjalnie nie podam precyzyjnych proporcji, ponieważ uważam, że z drinkami jest tak, że jedni wolą mocniejsze, drudzy słabsze, jedni słodsze, drudzy kwaśniejsze. Polecam więc sięgnięcie po proponowane poniżej składniki i dostosowanie ich ilości pod własny gust. Na zdrowie!

Imbirowo-alkoholowo:

  • kawałek świeżego imbiru,
  • żubrówka,
  • sok jabłkowy,
  • ew. plasterek cytryny lub listki mięty,
  • dużo lodu.

Imbir obrać i ugnieść w moździerzu, przełożyć go do shakera, zalać żubrówką i sokiem jabłkowym – wymieszać. Drinka przelać przez sitko do wysokich szklanek z lodem. Można je udekorować cytryną lub miętą (ja o tym zapomniałam).

Jedna myśl w temacie “Imbirowo-alkoholowo

Dodaj komentarz