Prosta tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbaremNie ma wiosny bez rabarbaru. A zatem tarta z rabarbarem. Prosta i bardzo smaczna.

Tarta z rabarbarem:

  • 200 g mąki,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 40 g mielonych migdałów,
  • szczypta soli,
  • 120 g masła,
  • 2 jajka + 2 żółtka,
  • 300-350 g rabarbaru,
  • 100 g cukru,
  • 200 ml kremówki,
  • 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 2 łyżki brązowego cukru.

Umyty, osuszony i obrany rabarbar pokroić w kostkę, przełożyć do durszlaka, posypać połową zwykłego cukru i odstawić na godzinę.

Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i jajko – szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w ściereczkę i schłodzić przez godzinę. Zimnym ciastem wylepić dno i ścianki formy na tartę, gęsto ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 stopniach „na biało” (ok. 10-15 minut).

Jajko i żółtka wymieszać z kremówką, pozostałym cukrem i wanilią. Na podpieczonym spodzie ciasta rozsypać równomiernie rabarbar, zalać go masą jajeczną i oprószyć brązowym cukrem. Piec ok. 30 minut.

3 thoughts on “Prosta tarta z rabarbarem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s