Marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya

Uwielbiamy zupę dyniową, ale takiej jeszcze nie jedliśmy. Będąc ostatnio pod sporym wpływem Mistrza Kuchni – Gordona Ramsaya postanowiłam wypróbować kolejny jego specjał. Zupa nikogo nie zawiodła, była aromatyczna jak należy, gorąca i bardzo pożywna – wprost idealna na jesień!

Przepis dodaję do akcji „Dyniowe przysmaki”.

Marokańska zupa dyniowa:

  • 1 puszka białej fasolki,
  • 750 g miąższu z dyni (czyli już bez skóry i pestek),
  • oliwa z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • natka pietruszki,
  • jogurt grecki.

Czosnek i cebulę posiekać. Dynię pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić czosnek i cebulę, dodać dynię i smażyć ok. 10 minut. Gdy zacznie mięknąć wsypać przyprawy, sól i pieprz – gotować 3 minuty.

Całość zalać gorącym bulionem i gotować ok. 10 minut. Przestudzić i zmiksować blenderem.

Krem ponownie zagotować, dodać odsączoną fasolkę i pogotować minutkę. Teraz zupę można ewentualnie doprawić. Podawać z posiekaną natką pietruszki i kleksem jogurtu greckiego.

 

 

 

Jedna myśl w temacie “Marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya

Dodaj komentarz