Kurczak śliwkowy z ryżem

Ten przepis nie przypadnie do gustu wszystkim. Mięso na słodko trzeba po prostu lubić. Jak ktoś lubi – to zapraszam 🙂 Zapraszam na śliwkowego kurczaka z ryżem.

Śliwkowy kurczak z ryżem:

  • 3 wyluzowane udka z kurczaka bez skóry,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki masła,
  • 2/3 szklanki białego wina,
  • 3 pomidory bez skóry i pestek,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 15 dag suszonych śliwek bez pestek,
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina,
  • 1 łyżeczka cukru.

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę – posolić i popieprzyć.  Mięso usmażyć na złoto na maśle. Dolać wino i odparować połowę. Dodać posiekane pomidory, cynamon – doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut pod przykryciem. Dodać śliwki, ocet i cukier – gotować bez przykrycia przez 10 minut – odparować. Gdy mięso będzie miękkie pozbyć się cynamonu, ew. doprawić i podawać z sypkim ryżem.

 

 

 

Advertisements

One thought on “Kurczak śliwkowy z ryżem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s