Mój sposób na ziemniaczki

Każdy ma swój sposób na tłuczone ziemniaki. Jedni dodają mleka, drudzy nieprzyzwoitą ilość masła. Mój sposób nie odbiega znacznie od tradycyjnych metod wzbogacania smaku ugotowanych ziemniaków. Liczba składników jest ograniczona, a efekt więcej niż zadowalający.

A jaki jest Wasz ulubiony przepis na ziemniaki do niedzielnego obiadu?

Tłuczone ziemniaczki:

  • ziemniaki (ilość zależy oczywiście od liczby biesiadników),
  • pół pęczka szczypiorku,
  • kosteczka smakowa koperkowa,
  • ¼ kostki masła,
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany,
  • duża szczypta soli.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i chwilę odparować. Zgnieść dodając rozkruszoną koperkową kosteczkę smakową, posiekany szczypiorek, masło i śmietanę. Wymieszać i podawać gorące, posypane odrobiną szczypiorku.

3 myśli w temacie “Mój sposób na ziemniaczki

Dodaj odpowiedź do kulturakulinarna Anuluj pisanie odpowiedzi