Każdy ma swój sposób na tłuczone ziemniaki. Jedni dodają mleka, drudzy nieprzyzwoitą ilość masła. Mój sposób nie odbiega znacznie od tradycyjnych metod wzbogacania smaku ugotowanych ziemniaków. Liczba składników jest ograniczona, a efekt więcej niż zadowalający.
A jaki jest Wasz ulubiony przepis na ziemniaki do niedzielnego obiadu?
Tłuczone ziemniaczki:
- ziemniaki (ilość zależy oczywiście od liczby biesiadników),
- pół pęczka szczypiorku,
- kosteczka smakowa koperkowa,
- ¼ kostki masła,
- 2-3 łyżki gęstej śmietany,
- duża szczypta soli.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i chwilę odparować. Zgnieść dodając rozkruszoną koperkową kosteczkę smakową, posiekany szczypiorek, masło i śmietanę. Wymieszać i podawać gorące, posypane odrobiną szczypiorku.
Ja robię podobnie zależy co mam pod ręka, tylko nie wiem co to jest kosteczka smakowa koperkowa ? Nie mniej w takiej wersji ziemniaczki smakują najlepiej 🙂
Knorr robi takie kostki przyprawowe. Czosnkowe, cebulowe, koperkowe itp… 🙂
Aaaaa to już wiem 🙂