Dzisiejsze danie jest wzorowane na tym przepisie. Z braku odpowiednich naczyń zdecydowałam się upiec jeden duży chicken pot pie w kamionkowej formie i danie wyszło bardzo smaczne. Polecam!
Chicken pot pie:
- 1 l bulionu z kurczaka,
- 2 małe piersi z kurczaka,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 4 łyżki masła,
- 1/2 cebulki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 małe marchewki,
- 1 duży ziemniak,
- 2 łodygi selera,
- 4 łyżki mąki,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 2 listki laurowe,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- sól,
- pieprz,
- mała puszka groszku,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki mleka.
Kurczaka ugotować w bulionie (15 minut). Mięso wyjąć i ostudzić. Warzywa pokroić w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać marchew i ziemniaka – smażyć ok. 5 minut. Dodać seler i po kolejnych 5 minutach dosypać mąkę i smażyć 2 minuty. Nie rumienić.
Dodać listki laurowe i tymianek, zalać bulionem, gotować ciągle mieszając, aż 1/3 płynu odparuje. Gdy sos będzie już gęsty dolać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę mięso, groszek i natkę – wymieszać.
Tak przygotowaną potrawkę przelać do naczynia żaroodpornego lub kamionkowego i przykryć ciastem francuskim. W cieście zrobić kilka dziurek, by para miała którędy uciekać. Wierzch posmarować mlekiem i zapiekać w 200 stopniach, aż ciasto będzie brązowawe i upieczone.
Duze jest piekne i… pyszne!