Surówka z daikonu

Daikon, czyli rzodkiew japońska. Dostępna w supermarketach, więc bez obaw. A przepis wygrzebany przez Mamę w „Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej”.

Surówka z daikonu (ze zmianami):

  • 1/2 daikonu,
  • 1 duży pomidor,
  • 1/2 czerwone papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Rzodkiew zetrzeć na grubej tarce. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki – pokroić w kostkę (bez nasion). Paprykę pokroić w kosteczkę, szczypiorek posiekać. Resztę składników wymieszać w miseczce. Warzywa wymieszać z sosem z miseczki i podawać np. do drugiego dania.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s