Pyszne racuchy drożdżowe z bananami:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 2 duże banany,
- 1 szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia,
- do podania – cukier puder, truskawki lub inne owoce, jogurt grecki lub bita śmietana.
Drożdże utrzeć z cukrem – odstawić. W misce wymieszać mąkę z solą, w środku zrobić wgłębienie i wlać do niego połowę mleka. Dodać również rozczyn – lekko przemieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu dodać resztę mleka, rozbełtane jajko – energicznie wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut.
Banany pokroić w plasterki i wymieszać z puchatym ciastem.
Na patelni rozgrzać olej (ok. 1 cm głębokości). Nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na złoto. Usmażone racuchy przekładać na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Racuchy najlepiej smakują z cukrem pudrem, jogurtem i świeżymi owocami.