Pyszne racuchy drożdżowe z bananami

Pyszne racuchy drożdżowe z bananami:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 duże banany,
  • 1 szczypta soli,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • do podania – cukier puder, truskawki lub inne owoce, jogurt grecki lub bita śmietana.

Drożdże utrzeć z cukrem – odstawić. W misce wymieszać mąkę z solą, w środku zrobić wgłębienie i wlać do niego połowę mleka. Dodać również rozczyn – lekko przemieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu dodać resztę mleka, rozbełtane jajko – energicznie wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut.

Banany pokroić w plasterki i wymieszać z puchatym ciastem.

Na patelni rozgrzać olej (ok. 1 cm głębokości). Nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na złoto. Usmażone racuchy przekładać na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Racuchy najlepiej smakują z cukrem pudrem, jogurtem i świeżymi owocami.

Dodaj komentarz