Szybki makaron z szynką w curry

Szybki makaron z szynką w curry (inspiracja – Jamie Oliver):

  • 400 g makaronu chińskiego – u mnie cienkie nitki, ale sprawdzi się każdy inny ulubiony, ryżowy lub jajeczny,
  • 10 plasterków dobrej jakości wędzonej szynki,
  • 2 dymki,
  • 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry,
  • 2 jajka,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz.

 

Szynkę pokroić w cienkie paseczki i usmażyć w woku na łyżce oleju z dodatkiem pasty curry. W międzyczasie przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.

Dymki grubo posiekać, jasne części dorzucić do szynki i przesmażyć. Kiedy szynka się porządnie zarumieni, do woka przełożyć tylko lekko odcedzony makaron i roztrzepane jajka. Całość bardzo szybko mieszać i smażyć tylko do momentu gdy jajka zaczną się ścinać. Gotowe danie doprawić solą i pieprzem, posypać resztą dymki.

Jedna myśl w temacie “Szybki makaron z szynką w curry

Dodaj komentarz