Szybki makaron z szynką w curry (inspiracja – Jamie Oliver):
- 400 g makaronu chińskiego – u mnie cienkie nitki, ale sprawdzi się każdy inny ulubiony, ryżowy lub jajeczny,
- 10 plasterków dobrej jakości wędzonej szynki,
- 2 dymki,
- 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry,
- 2 jajka,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz.
Szynkę pokroić w cienkie paseczki i usmażyć w woku na łyżce oleju z dodatkiem pasty curry. W międzyczasie przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Dymki grubo posiekać, jasne części dorzucić do szynki i przesmażyć. Kiedy szynka się porządnie zarumieni, do woka przełożyć tylko lekko odcedzony makaron i roztrzepane jajka. Całość bardzo szybko mieszać i smażyć tylko do momentu gdy jajka zaczną się ścinać. Gotowe danie doprawić solą i pieprzem, posypać resztą dymki.
Faktycznie szybki i bardzo bardzo smaczny