Bataty cajun z sosem tzatziki

Najprostszy z możliwych przepisów na bataty to ten, w którym słodkie ziemniaki obieramy (lub nie), kroimy, mieszamy z oliwą i ulubionymi przyprawami i pieczemy. Ja, tym razem, wzorując się na przepisie Jamiego, użyłam mieszanki przypraw cajun. Jeśli takiej nie posiadacie, można ją łatwo zrobić samodzielnie. To tylko: sól, czosnek granulowany, słodka papryka, suszona cebulka, czarny pieprz, pieprz cayenne, oregano i tymianek. Osobiście, najchętniej używam tej mieszanki do pieczonego drobiu i kotletów wieprzowych.

Aby złagodzić dość pikantny smak batatów podałam je z lodowatymi tzatzikami i wyszło pysznie.

Bataty cajun:

  • 2 bardzo duże lub 3 średnie bataty,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • 2-3 łyżki przyprawy cajun,
  • sos tzatziki.

Bataty obrać, pokroić w dużą kostkę lub paski jak na frytki, wymieszać z oliwą i przyprawami – piec do miękkości w 180 stopniach z termoobiegiem. Podawać z tzatzikami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s